"Dikkat et bu çocuğa Ertem, çok iş var bunda."
Kemal Sunal, Yeşilçam ve Türk sinemasındaki ölümsüzlüğünü sıkı çalışmaları ile kazanmış bir aktör. Kendisini ulusal bir karakter olarak yeniden icat ettikten sonra, İnek Şaban rolüyle kazandığı şöhret sonrası diğer karakterlerindeki teatral aksiyon hiç tesadüf durmamaktadır. Aksine efsaneler arasına gireceğini, her rolünü bir üst seviyeye taşımasıyla izleyicilerine hissettiren bir aktör.
Kemal Sunal, sanat kariyerinin mekanikleri arasında -her ne kadar görünüşte neşe verici anları titizlikle çalıştırılmış olsa da- arkasında bir yerlerde, Türkiye'nin sosyal olarak asosyal karakterlerini sunmuş bir sanatçıdır. 'Kapıcılar Kralı'nın Seyyid'i, 'Düttürü Dünya'nın Mehmet'i, 'Meraklı Köfteci'nin Zühtüsü'dür ve hepsi yerel karakterlerdir. Modern bir hayat yaşamış, bütün ömrü şehrin sokaklarında geçmiş bir sanatçının genelde kırsal kesimin karakterlerini ekrana yansıtmış olması ne denli bir sanatçı olduğunu bize kanıtlamaktadır.
Bakılması gereken en doğru yer filmografisi olduğu kadar otobiyografisidir de. Kemal Sunal, ülkenin ve yeni sistem çarklarının eksiklikleriyle ilgili filmler yapmak istedi ve bunda da çok başarılı oldu.
1944 yılı... İstanbul'da doğan büyük oyuncu için Yeşilçam henüz ortalarda yok. Türk sineması, yeni yeni birkaç cılız deneme yapmış olsa da en doğru başlangıcını 60'larda yakalar ve Türk sineması için görkemli yıllar başlamış olur. Fransa'nın gerçekçilik ve gerçeküstücülük akımından etkilenerek kendi kabuğunu oluşturur ve dram türünde de birçok ilklere imza atar. 'Vesikalı Yarim', 'Bitmeyen Yol' ve ilk ulusal başarımız olan 'Susuz Yaz' ile ne kadar ciddi bir sektör olduğunu kanıtlamayı başarır. Türkan Şoray, Cüneyt Arkın, Fikret Hakan, Ayhan Işıklar etrafta boy göstermeye ve halkın ilgisini çekmeye başlar. Komedide ise Sadri Alışık, Ali Şen, Feridun Karakaya ve Münir Özkul ile komedi için pek parlak olmasa da iyi yıllar başlamış olur. 70'lere gelindiğinde ise komedi ve arabesk kültürü oluşmaya başlar ve komedi kültürünün en sevilen figürü olarak Kemal Sunal öne çıkan isimlerden biri olur. 'Hababam Sınıfı, 'Köyden İndim Şehre' ve 'Süt Kardeşler' ile halkın aklında ve gönlünde haklı bir yer kazanır.
İyi ki vardın, Kemal Sunal.
Facebook Yorumları