"Yaşadığımız dünyada küçük şeyler yoktur."
Bir üniversite öğrencisi olan Thelma'nın yavaş yavaş psişik güçlerinin farkına varmasıyla başlar hikaye; bu ciddi ve tuhaf duran yeteneklerle baş edebilmesi ve bu baskıyı kaldırabilmesini konu almaktadır. Farklı bir ülkeden farklı bir ülkeye geçiş yapan Thelma, Hristiyan geleneklerine aşırı bağlı bir profil çizen bir karakter. Thelma sadece yalnız kalmak isteyen bir Katoliktir ve çevresinde herhangi bir arkadaşı yoktur, kampüsteki odasında tek başına yaşamaktadır. Her şey normal giderken ders esnasında cama bir kuş çarpar ve Thelma kontrol edilemez bir şekilde nöbet geçirir.
Avrupa'ya has modern topluma ait gençlerin yaşadığı o derin, durgun ve soğuk psikolojik travma sonraları çok iyi yansıtılmakta. Böyle bir ton ile Türkiye'de bir hikaye yakalamaya çalışsanız hiçbir parçayı doğru yerine oturtamazsınız.
Thelma'nın arzuları vardır ama onun bu arzuları, Hristiyan inançlarına göre yetiştirilmesi sonrası onun şımarmasına ve kuralsız bir yaşam yaşamasına sebebiyet vermemektedir. O aslında sorumsuz bir hayat yaşamak, içki içmek, kafası dumanlı gezmek ve hoşlandığı çocuk Anje ile aşk yaşamak istemektedir.
Derinlerine inince film, baskıya dayalı fantezi-korku gibi görünse de aslında katı Katolik kuralları, mitleri ve açtığı -kendince- psikolojik sarmalları ele alınmaktadır.
Thelma'nın en ciddi güçlerinden birisi de içinde yaşamış olduğu dünyayı değiştirebilme gücüdür. Yetenekleri sayesinde beyin gücüyle hareket ettirebildiği nesnelerin daha derinine ulaşabilmektedir.
Her ne kadar film etkileyici gibi görünüyor olsa da bu sadece teknik bir etkileyiciliktir. Farklı bir teknik çekime sahip ve iyi niyetlerle çalışılarak yapılmış duruyor olsa da bu tarz gerilim-korku türü yapımlara yeni ögeler ve katmanlar eklenemezse sadece güzel ve senaryosu doldurulmaya çalışılmış gibi duran bir film karşımıza çıkacaktır. Bu da biz izleyicileri pek memnun etmiyor.
Thelma filmi, çizmiş olduğu portrelerin görünüşünü ve kendisinin ciddiye yakın tonunu haklı çıkarabilecek büyüleyici temaları, karakterleri veya hikayeleri tam anlamıyla incelemeden yapılmış bir araştırmaya sahip gibi duruyor.
Facebook Yorumları