Sirkin sahibi Max, eski yıldızı Holt Ferrier ve çocukları Milly ve Joe'yu, çok büyük kulakları yüzünden sirkte alay konusu olan yavru bir filin bakımı için işe alır.

Klasik Disney masalı, ruhsuz bir deneme olarak yeniden doğuyor.

Ünlü film yapımcısı Tim Burton'ın, bilinen hikayeleri eğlenceli ve yaratıcı hale getirmenin özgün yollarını bulduğu günleri özlüyorum. Farklı sanat formlarını ve orijin hikayeler için yapılan modern hikaye anlatım araçlarını filmlerinde harmanlaması, "Batman", "Büyük Balık" ve "Beter Böcek" gibi, 90'ların ve Burton'ın öne çıkan film kariyerinin temel detaylarıdır. Ancak o günler geride kaldı gibi... Bu defa Burton, tamamı bilgisayar tarafından oluşturulan görüntülerle ekranı bulanık hale getirirken içeriğe odaklanmış gibi görünüyor. Bir Burton hayranı olarak pratik bilgisayar etkileri -her ne kadar başarılı bir şekilde ayarlansa da- "Burton" ismi dikkate alınınca bende çok etkili bir izlenim bırakmıyor.

Disney Yapım'ın yeniden uyarlaması olan "Dumbo" emin ellerde gibi görünüyor ama 1940'lı yıllardan beri hamur kağıdının dışında, tamamı bilgisayar destekli bir filmi izlemeyi pek dört gözle bekliyor gibi hissetmiyorum. Üst düzey aktörler eşliğinde üç boyutlu bir filmin "Burton" tarafından güncellenmesi, önceki filmleri dikkate alınınca hiçbir zaman bizleri sıkmadı, Dumbo neden sıksın ki? Stüdyo/yazar/yönetmen ilişkisi ve A-list oyuncu kadrosu ile film, güvenli bir tasarıma sahip gözükse de bir Burton filmini benzersiz kılan eksantriklikten, görsel yaratıcılıktan, modern sanat dokunuşlarından, absürd renk kullanımından ve duygudan uzak duruyor. Büyük cüsseli, hüzünlü, mavi sevimli bakışlara sahip, dünyaya gözlerini yeni açmış bir filin şaşkınlığı olmasa, ürününü garanti altına almaya çalışan bir tüccarın elindeki pahallı ticari bir üründen ibaret kalacak.

Sadece uçan bir fil.

Dumbo'nun genel öykü anlatımı bir saatten fazla sürdüğü için senarist, hayvanların konuşmalarını eleyip ilginç ve büyüleyici olmayan, hayal dünyasının dışındaki insan karakterleri ekleyerek hareket süresini dolduruyor. Peki neden?

Orijinal hikayeye kıyasla bu modern deneme, konuşan hayvanlara sahip değil; misal Fare Timothy gibi etkili bir karakteri sadece kıyafetlerinden tanıyabiliyoruz. İnsan formunun öne çıktığı bu film, her sekansı sıkıcı insanlarla dolu bu fantezi talihsiz bir deneme gibi duruyor. Muhtemelen bu anlaşılabilir ticari bir hareket; insan-hayvan dengesini yakalayabilmek ve konuşan hayvanlarla canlı bir aksiyon filmi yaparken izleyicinin dikkatini çekmek oldukça zor. A-List isimlerin ön plana çıktığı, ticari kaygıların anlaşılır olduğu başarılı bir aile filmi olmuş diyebiliriz.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları