"Hey, sen! Çabuk o elindeki atacı yere bırak."

"Hey, sen! Çabuk o elindeki atacı yere bırak."

Evet, yanlış duymadınız: Ataç. Macgyver'ın elinde ölümcül bir silah olabilir ya da bir sakız ambalajı... 80'lerin başı yahut ortalarında doğup da çocukluğunu ve gençlik yıllarını bu yıllarda geçiren, "Parlak Ekran" önünde TRT'nin tek ve şaşalı kanal olduğu yıllardaki şanslı jenerasyondansanız hepiniz Macgyver'ın nasıl bir kahraman ve fenomen olduğunu az çok bilirsiniz. Eskiden maskeli, pelerinli, lüks arabaları olan kahramanlar pek revaçta değildi. O zamanların kahramanları "Casio" saat kullanırdı ve bizlerden biriydi.

Gel gelelim Macgyver'ı tanımayanlar için o şanslı jenerasyondan olmayanlara, nasıl bir kahraman kaçırdıklarını açıklamaya...

Mcgyver, Richard D. Anderson tarafından canlandırılan, özgür ve rahat alanlar bırakılmış, oldukça becerikli bir gizli ajan. Karakterimizin resmi adı; Angus Macgyver.

Ana varlığı, bilimsel bilgilerin ve ortak kullanılan ögelerin pratik bir şekilde uygulanması...

Macgyver'ın karmaşık cihazları bir kaç dakika içinde hazırlaması gereken yaşam ve ölüm koşullarında, görünüşte zor olan sorunlara uyguladığı zekice çözümler...

Hikaye, eğlenceli dizinin gösteri üzerindeki patlatmaların tamamının gerçek ve bilimsel ilkelere dayandırılmak üzere günler ve haftalarca incelenmesi ve seyircinin seyrine bırakılması... (Aslında gerçek hayatta Mcgyver'ın zehirli ev kimyasallarını, patlayıcı veya -televizyonda doğru bir şekilde tamamlanamayacak kadar tehlikeli sayılan- diğer şeyleri yaratması için az sayıdaki olayda kullandığı bazı ayrıntılar Cast ekibi tarafından değiştirildi, bir sakatlık olmasın diye.)

Sıradan, kullanılmayan ev ve sokak eşyalarının tekrar kullanılması, restore edilmesi fikri ABD'de popüler kültürde yerini aldı ve buna da "Mcgyverizm" dendi.

Mcgyverizm, Robinson Crusoe adını taşıyan "Robinsonade" türünün bir türevidir(1719). Bu türde kahraman, aniden medeniyetin konforundan uzaklaşır ve var olan sınırlı kaynaklardan hayatta kalmanın vasıtalarını duyurması gerekir. Mcgyverizm aynı zamanda Bricoleur'nin bir örneğidir ve Mcgyver'ın kendisi de Bricoleur'un bir paradigmasıdır.

"Mevcut materyallerden farklı bir şeyler yaratan yaratıcı ve becerikli olan kişi."

Bazı Asya ülkelerinde ve bazı Batı ülkelerinde İsveç çakısı, Mcgyver bıçağı; koli bandı ise Macgyver bandı olarak adlandırılır.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları