Emekli olmuş bir FBI ajanı, kimsenin çözemediği esrarengiz olayları çözmesi için görevine tekrar çağrılır.

"Bilim yolunda koşulmaz, ağır ağır ilerlenir."

Fringe'ı izlemeye başladığınızda popüler yapımlar arasında yer alan "4400" ve " X-Files" benzeri bir temaya sahip ve doğaüstü olayları benzer nitelikler taşıyor gibi görünse de üçünü de ele alıp inceleme yaptığımız zaman "X Files" çoğunlukla başroldeki ajanların öyküsünü ve onların gizemli bir şekilde cereyan eden, din ve metafizik olayları etrafında dönen uzaylı vakalarını araştırmalarını konu alır. "4400"  ise bir grup "özel" insan ile alakalı olayları araştıran birkaç ajanın etrafında dönen sarmal olayların tümünün sadece bilim ile alakalı olmasını konu alır. Bu mini-seride ise bir araştırma ekibi, doğaüstü olaylara dayanan yüksek teknolojik icatların suç işlemek amaçlı kullanımı sonrası oluşan gizemli vakaları araştırmakla görevli bir ekibi izliyoruz.

Fringe, tamamen orijinal bir fikre dayanmaktadır ve izlerken sevebileceğiniz birçok sürprizle karşılaşabilirsiniz. Bu görsel ve zihinsel şov, profesyonel eller tarafından çok ince elenerek ve aşırı tempo harcanarak hazırlandı ve her bölüm, yaşanılan gizemi ortaya çıkardıkça hikaye de tutarlı bir hal almaya başlıyor. Tam olarak ne anlatmak istediğini anlayamamış olsak da verdiği gizli ipuçları bir puzzle parçası gibi doğru yeri bulmaya çalışmamıza sebebiyet veriyor ve bir sonraki bölüm ne olacağını az çok kestirebiliyoruz. Klasik J.J. Abrams yöntemleri yine işliyor ve biz müşterilerin aşırı yoğun beyin jimnastiği yapmamıza neden oluyor.

Öykü başlamadan hemen önce arka fonda çalan müziğin sahneler ile uyumu dikkat çekiyor ve oyuncular, her izleyicinin kişisel favorileri arasına girebilmek için yeterince çekiciliğe sahip görünüyor. Bazılarımız titiz ve aşırı mantık düşkünü bir dedektifi seçerken bazılarımız ise parlak ama disiplin sorunu olan ve bazı olayları çözebilmek için suçlularla anlaşabilecek bir dedektiften hoşlanacak olsa da sunulan oyunculuklar teknik ve mantık olarak yönetmen J.J. Abramsın merceğinde çok kuvvetli ilerliyor.

Hikayede zaman zaman ve arka arkaya pek çok bilimsel terim kullanılmakta ve bir "Star Trek" izlenimi sunmakta. Fringe'de her şey mantıkla alakalı değil ama gerçeklere dayanmakta, görünen bazı resimlerin mantıklı olmadığı nadir olaylarda bile. Bilim adamlarının, gösterdikleri konu hakkında yıllarca net bir fikre sahip olamadıklarını da göstermektedir bu. Muallak bir bilim?

Fringe, eğlenceli tonu ve hikaye anlatımıyla ve üst düzey performanslara sahip karakterleriyle birlikte karakter sahibi bir bilim-kurgu olarak çok başarılı durmakta. John Noble ve Walter Bishop'ın 'A' kalite uyumu çok parlak, Fringe'in karakterlerinin muhteşem tasviri de oldukça "milenyum" durmakta.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları