Uçsuz bucaksız izlenimi veren Macaristan ovalarının ortasındaki yalnızlık vahalarında geçen öykülerin sonuncusu. Gençlerin geçip gittiği, çocukların ve kalan son yaşlıların kendi içlerine kapandığı bir atmosfer.

Operatik...

Bela Tarr, tam dört yılı Karanlık Armoniler'i yapmakla geçirdi. Tarkovsky ve Herzog tanımında alegorik bir film. Son 50 yıl içinde garip bir güç tarafından ele geçirilen Macar kasabasındaki Janos adında bir postacı ile tanıştırır bizleri.

Macar filmi Karanlık Armoniler, her biri kendi içinde bütün bir sahne alan 39 uzun plandan oluşur. Hikaye, kışın kasvetli bir kasabada geçmektedir. Bir sirk gelir ve sirkin başlıca cazibesi doldurulmuş bir balinadır.

Hikaye, bilge budala genç Janos'un gözünden izlenir. Janos dünya sorunlarının 17. yüzyıl organcısı Andreas Werckmeister'in müzik kuramlarıyla başladığına inanan György'e bakmaktadır. Film Komünist dönem Macaristan'ının bir alegorisi olabilir. Öte yandan hedefi kapitalizm veya totalitarizm de olabilir; her halükarda insanlığa bakışı karamsardır.

Senaryosu Krasznoharkai'nin 1989'da yayımladığı Direniş'in Melankolisi'nin ikinci kısmına değinir. Kitabın yayınlanma tarihine bakıldığında Berlin Duvarı'nın ve dolayısıyla Macaristan Ve Doğu Avrupa ülkelerindeki Komünist Rejimin yıkılış tarihine denk geldiği görülür. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları