II. Dünya Savaşı süresince, Alman U-Botları'nda görev yapan 40.000 denizciden 30.000'i asla geri dönmedi.
"Barda içip sarhoş oluyorlar, batışımızı kutluyorlar! Henüz değil, dostlarım. Henüz değil!" diye bağırıyor U-96'nın kaptanı, 15 saat boyunca yaşam ve ölüm arasındaki o ince çizgide bulundukları Cebelitarık boğazında. O bir savaş aşığı değil, Naziler ve Führer de umurunda değil. Dünyadan ve savaştan bıkmış bir adam, savaş onu yordu ve yaşlandırdı. Teknedeki en yaşlı adam: Yüzbaşı Kaptan Henrich Lahm.
Das Boot, Truva filmiyle de bir hayli ses getiren yönetmen Wolfgang Petersen'ın 1981 yapımı epik savaş filmi.
İyi adamların olmalı! İyi adamlar. Hepsi bu!
Öykü, II. Dünya Savaşı'nın en çetin dönemlerinden birinde yaşanan savaş dramını konu alır. Özel bir operasyon dahilinde İngiliz savunmasını yok etmeye giden bir Alman Denizaltısı, hedefine yaklaştığı sırada İngilizlerden gelen beklenmedik bir atak ile kapana kısılır. Bu zor durumdan kurtulmaya çalışan mürettebat, kendilerini savaş ve insan kavramını sıkça sorguladıkları bir can pazarı içinde bulurlar. Savaş halindeki askerlerin psikolojisine yoğunlaşan film, bu insani yönüyle diğer savaş temalı filmlerden ayrılmıştır.
Bilinen diğer savaş filmleri bir tarafa karşı hep ön yargılı olmuştur ancak bu film, kahramana veya Alman U-bot mürettebatına karşı düşman yaratmıyor. Bunun yerine II. Dünya Savaşı'nda bir Alman U-Bot denizcisi olmanın nasıl bir duygu olduğuyla ilgili gerçekçi tasviri yakalıyor. Sıkça anlatılan görkemli savaş hikayeleri, madalyalar, Führerlerine karşı ettikleri yemin ve savaş hakkında heyecan dolu gençler ile tanıştırır film bizleri; her biri sinek kaydı tıraşlı, temiz üniformalı gençler ile.
Bu genç ve tecrübesiz denizci grubu savaşın gerçek korkularını deneyimlemeye başlayınca, artık onlarla birlikte bizler de savaşın "görkemli" olmayan yönünü deneyimleriz. İlerleyen sahnelerde kahkahaların ve şakaların yerini sessizlik alır. Işığın girebileceği bir pencereye sahip olmayan, gözleriniz yerine kulaklarınızı dört açmanızı gerektiren metal bir kutunun içerisinde kedi-fare oyunun -kaybedenlerin öleceği bir oyun- oynandığı bir film. 15 ila 18 yaş arasındaki bu genç erkekler, denizin üstünde sık görmeye alışık olduğumuz savaşın farklı yüzünü -denizin altındaki dehşeti- hissetmemiz için farklı bir deneyim sunuyorlar. Das Boot, İkinci Dünya Savaşı filmleri arasında en gerçekçi duyguya sahip savaş filmi diyebiliriz.
Facebook Yorumları