"Bize bir soru soruluyor: Kim haklı?"
"Ayrılık" kimilerine göre kapalı bir kutu olan İran'daki ev hallerini ve karmaşık problemleri olan sıradan insanların orada neler yaşadığı gerçeğini anlatır. Aykırı bir yönetmen olarak bilinen Asghar Farhadi, ayrılık sonrası bir eve odaklanmaktadır ve sonuç olarak geleneksel ve modern yaşama biçimleri arasındaki çatışmanın ele alınması, filmin "En İyi Yabancı Film Ödülü'nü" kazanmasını sağlamıştır.
Farhadi, boşanmanın eşiğinde olan Nader ve Simim'in hikayesine odaklanır. Simin genç kızı Termeh ile daha istikrarsız ve daha az güvenliğe sahip bu ülkeyi terk etmek istemektedir. Nader ise ülkesinde kalmak ve alzheimer hastalığına sahip olan babasıyla ilgilenmek istemektedir.
İran kültüründe bu bir boşanma sebebi olabilir. Ancak Farhadi'nin göze çarpan ve tek çekim sunulan sahnelerinde olduğu gibi, bu kişilerin onaylanmasının zorluğu, çiftin mahkeme davaları ve savunmaları da tek açıyla seyirciye doğru yapılır. Durum karmaşıklaştıkça yargıç olarak bizim bir karar vermemiz istenir. "Kim haklı?"
Nader isteksizce birkaç haftalık deneme ayrılığını kabul eder. İşe giderken babasına bakması için Razieh'i hasta bakıcı olarak işe alır. Simin, artık akrabalarıyla birlikte yaşamakta ve Termeh'in velayetini eşiyle birlikte paylaşmaktadır. Razieh ise alzheimer hastası bir adamın ihtiyaçlarını karşılayabilecek tecrübede ve durumda değildir, çünkü hamiledir.
Dikkatsiz bir anda Babasını gözetimsiz bırakması ve yaşanan aksilikler sonrası bu olay, Nader'i öfkelendirir ve birkaç hararetli tartışma ve tehlikeli itiş kakış sonrası Razieh merdivenlerden yuvarlanarak ölür. Buradaki fırtına ise Razieh'in kocası Hodjat'ın, eşinin Nader'in yanında çalıştığını bilmemesidir. İran'ın erkek egemen kültürü, Farhadi'nin dramını körükler. Kadınlar ne kadar özgürlük hakları arayışında olursa olsun geleneksel erkek duruşu, bu düşünceyi devre dışı bırakır.
Farhadi'nin bu duruma çok yönlü yaklaşımı, her karakterin kendi kişisel olayını ele alışına sahip olmasıyla birlikte bir tür "Rashomon" etkisi olan ayırıcılık verir.
Bir filmin eğlendirirken yabancı bir kültür hakkında bilgi vermesi, her zaman etkileyicidir ve bu etki sanatın gücüdür.
Facebook Yorumları