Türlerin kombinasyonu, bilim kurgu ve bir peri masalı. Genellikle umut kazanır, bazen de kaybeder.
Gerçek olmak isteyen bir Mecha.
21. yüzyılda hayat, Dünya üzerinde pek iyi gitmiyor. Buzullar eriyor ve dünyanın kıyı kentlerinin birçoğunu batırıyor. Durumla başa çıkmaya yardımcı olmaları için yapay zeka robotlar yaratılıyor ve genellikle belirli amaçlar için tasarlanıyorlar: ev işleri, bebek bakımı, güvenlik...
Prof. William Hobby'un tasarlamış olduğu David, 11 yaşında bir mechadır. Farklı bir amaç için yaratılmıştır; gerçek duyguları hissedebilen özel bir androiddir. David çocuğu olmayan ailelere, canlı ve ciddi bir oyuncak olarak verilen bir araçtan başka hiçbir şey değildir. Bunun farkına varmasıyla birlikte, gerçekliğine kavuşmak isteyecek ve bunun için oldukça tehlikeli bir yolculuğa çıkacaktır.
Sinemanın efsanelerinden Kubrick'in filme almak istediği bir hikaye Yapay - Zeka ancak projelerinin yoğunluğu ve belki de dönemin şartlarından ötürü bu film için fırsat bulamadan ayrıldı aramızdan. Kubrick'in ardından projeyi üstlenen sinemanın diğer bir dev ismi Spielberg, onun anısına hitaben filmine Kubrick'in filminden küçük sahneler yerleştirdi. Kubrick'in yapmış olduğu birkaç küçük hazırlık da filme eklendi. Örneğin; Monica'nın David'i gerçek bir çocuk yapmak için söylediği sözler tamamen Kubrick'in kaleminden çıkmıştır.
Stanley Kubrick'ten, Steven Spielberg'e miras...
Filmin temasına bakıldığında doğru olabilecek bir mantık yürütülüyor, Küçük David’in hikayesi anlatılırken. Yakın zamanda tekrar izledim ve yeni bir şeyin farkına vardım: 'A.I.' insanlar hakkında değil aslında. Yapay zeka konusunda yaşanan ikilem hakkında. Düşünen bir makine aslında düşünemez. Yapacağı tek şey, sofistike programlar kullanarak bizleri düşündüğüne ikna etmektir. Turing Test’ini geçen bir bilgisayar düşünmüyordur. Tek yaptığı Turing Testi'ni geçmektir.
Facebook Yorumları