Çocukları anlamak için film bizlere çocukluğumuzu hatırlatıyor.
Bir Hayao Miyazaki filmi.
Anime sanatı üzerine bir deha olan Miyazaki, filmlerini nesiller boyunca seyircilere iletebilmek adına her daim bir yol bulmuştur. Hem de bunu 8 yaşındaki çocukları baş kahraman olarak kullanmasına rağmen, Kimura'dan Miyu'ya, Sasuke'den Kiki'ye çocuk hikaye temalarını genç ve yetişkin kuşağın ilgiyle karşılayacağı ve zevk alacağı şekilde sunmayı başardı.
Hikayeleri genelde evrenseldir. Japon kültürüne hakim olmayan olsa da kendi kitlesine dünyayı bir çocuğun gözünden tekrar görme fırsatı verir; aynı zamanda yetişkinlere yönelik kaygıları da derinlemesine ele alır. 1988 yılında "Komşum Totoro"da, her türden seyirciyi kendi çocukluklarına geri dönmeye ve dünyayı yeniden keşfetmeye davet ediyor.
İnsanlar ve ağaçlar bir zamanlar arkadaştılar.
Hikaye, 1950'nin sonlarında Japonya'nın kırsalına doğru yolculuk yapan bir aile ile açılış yapar. Arabanın bagajındaki tüm eşyalarıyla birlikte Profesör Tatsuo ve iki küçük kızı Satsuki ve Mei, küçük bir kasabada yaşamayı seçerler, böylece hastanede yatan annelerine daha yakın olacaklardır. Evin önündeki küçük su akıntısından eskimiş ön verandaya, ruhlara ve gizemli orman yaratıklarına kadar her şey yeni ve heyecan vericidir Satsuki ve Mei için.
Evin içindeki "ruh"ların varlığını keşfettiklerinde işler daha da heyecan verici bir hal alır. Ailenin yeni tanıştığı komşuları tarafından da açıklandığı gibi bu küçük, siyah ve belirsiz orman yaratıkları, ancak mutlu olurlarsa evden ayrılacaklardır. Ve gerçekten de yaşlı teyzenin de dediği gibi olur; kasabanın görüntüsüne hakim olan büyük yaşam ağacına doğru uzaklaşırlar.
Bu tür fantastik anlar kızların hayatlarına olduğu gibi izleyicilerin de hayatlarına girerken Miyazaki, "Totoro"nun çocukluk çağındaki günlük yaşamının bir yansımasını sunmada kendi anılarını bizlerle paylaşıyor. Ana tema keşfetmek, doğa ve canlılarıyla tanışmaktır.
Filmin öncelikle bir çocuğun bakış açısından izlenmesi amaçlanmış olmasına rağmen, Miyazaki yetişkinlerin de bir nostaljik serüven yaşayabilmeleri adına elinden geleni yapıyor. "Ben de senin yaşındayken aynısını yaptım." Aslında Totoro'yu ve minik sevimli arkadaşlarını görebilmek, masumiyet çağından yetişkinliğe geçişte aniden kaybolan masumiyetin, peri masalı dünyasının ve yok olan kırsal alanların yasını tutmaktır.
Facebook Yorumları