Uzak bir gelecekte, bambaşka bir yaşam düzeni içerisinde, ismi olmayan bir ülkedeyiz.

Gerçeği ararken gerçeği keşfedeceğime, onun değiştiğini görüyorum.

Bilinen büyük sanat eserlerine göre görüntüsü açısından farklı şekillerde yorumlanabilir. "İz Sürücü" kesin niteliklerini belirlemesi imkansız bir sinematik derinliğe sahiptir. Usta yönetmen Andrei Tarkovsky'nin bilim-kurgu başyapıtı olarak kabul edilen bu eserini izlemeye başladığınızda film, sizleri de yaşayacağınız farklı ruh halleri ve öz varlığı hakkında aşırı merak içerisine sokacaktır. Filmdeki diyaloglar bilinenin aksine net değil. Karakterler basit, müzik genellikle en beklenmedik anda beliriyor ve kameranın hareket edişine göre uyulan bir açı disiplini yok ancak bu basit unsurlar bir araya geldiğinde seyirci olarak bir film izlemenin basit deneyiminin ötesine geçiyoruz.

Dünya çapında birçok çevrede Andrei Tarkovsky, Rus sinema tarihinin bilinen en büyük film yapımcısı olarak kabul edilir. 1962-1986 yılları arasındaki kariyerine sadece yedi uzun metrajlı film sığdırabilen Tarkovsky'nin filmlerinin birçoğu, Rusya'da film sektörünün pek bir önem taşımadığı döneme denk gelir ve film yapımcılarının çalışmalarına finansal desteğin yeterli seviyelerde olmaması nedeniyle filmlerini bitirebilmesi uzun zaman alır.

70'ler Andrei'ın hayatı için zorlu yıllardı diyebiliriz.

Otobiyografik bir başyapıt olarak kabul edilen "Ayna" filmi, sinema kariyerinin neredeyse yok olmasına ve sonrasında hiçbir maddi destek ya da uluslararası dağıtım izni alamamasına neden olur. Film yapmayı neredeyse bırakmaya ve 77'de Hamlet'in bilinen bir adaptasyonu ile kariyerinde başka bir noktaya, tiyatroya devam etmeye karar verir. Ama asla film yapma tutkusunu kaybetmez.

Bu çok sıkıcı olmalı: Gerçeği aramak. O gizleniyor ve siz de onu aramaya devam ediyorsunuz.

Son bir deneme olan "İz Sürücü" diğer tüm çalışmaları gibi büyük bir tutkunun meyvesidir. Film çekilmeye başlamadan önce yıkıcı bir depremin meydana gelmesi nedeniyle önceden planlanan ve Isfara'nın çöl bölgesinde gerçekleşecek olan çekimler, Estonya'nın yemyeşil örtüsünde çekilir ve başlangıçta tasarlanan görüntüden uzak, tamamen farklı bir görünüm yaratır bu zoraki durum.

Hikaye için gerekli olan kıyamet sonrası görünümü yakalamak için kamerasını ve ekibini, etrafı kimyasal ve nükleer atıklarla çevrelenmiş alanların yakınına yerleştirir, Tarkovsky. İddialara göre bu riskli seçim, etraftaki aşırı radyasyondan dolayı setten en az üç kişinin hayatını kaybetmesine neden olur ve Tarkovsky'nin ölümünde de büyük rol oynar.

Hikaye, klasik bir bilim-kurgu masalı. Dünya'ya düşen dev göktaşı yaşamı yerle bir ederken "Bölge" adında yeni ve esrarengiz bir bölge oluşmuştur. Bu bölgeden içeriye girebilen insanların tutkularının gerçekleşeceğine dair söylentiler vardır. İçeride yaşayan "güç", insan zihni tarafından hayal edilmesi mümkün olmayacak güçteki bir varlıktır. Askerler tarafından korunan "Bölge" ye sadece gerekli olgunluğa erişmiş cesur izciler girebilmekte ve bölgeye giren insanlara eşlik etmektedirler. Kahramanımız, eşinin tüm itirazlarına rağmen bölgeye girmek isteyen bir bilim adamı ve bir yazara eşlik etmeye karar verir. 

Zayıflık kutsal, güç ise değersizdir. İnsan doğduğunda zayıf ve esnektir, öldüğünde güçlü ama çürümüştür. Çürümek ve güç ölümün yoldaşlarıdır. Esneklik ve zayıflık ise varlığın temelini ifade eder. Bundan ötürü sertleşen kaybediyor demektir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları