Mithat Bey, Emniyet Apartmanı sakinlerinden, emekli bir memurdur. En büyük tutkusu koleksiyon yapmaktır. Ali ise aynı apartmanın kapıcısıdır. Dünyaları çok farklı olan bu iki insan aynı amaç için bir araya gelir.

11'e 10 Kala, toplumun değişme süreci içindeki durumunu, fertten yola çıkarak topluma veren bir teknikle anlatıyor.

Geçmiş hakkında delil toplayan bir koleksiyoncu.

Büyük bir artçı sarsıntı sonrası, Emek Apartmanı sakinleri eski binayı yıkıp yeni bir tane inşa etmek isterler. Daha küçük olacak ancak daha yeni ve depreme de dayanıklı olacaktır. Mithat Bey ise komşuların aksine binanın yeterince sağlam olduğu, hatta onun söylemlerini destekleyecek bir mühendis raporu bulunduğu konusunda iddialıdır. Mithat Bey'in  tüm bu çabalarının koleksiyonu ile alakalı olduğunu resimden de tahmin edebilirsiniz.

11'e 10 Kala, açık havada dolaşan, pazar tezgahlarına göz atarken tanık olduğumuz Mithat Bey ile açılır. Küçük dairesiyle sınırlıdır. Eşi yok. Arkadaşları yok. Sadece hobisi var. Kapıcı Ali'den her gün dışarı çıkıp gazete, saat  ve koleksiyonu için eksik parçalar toplamasını ister. Ali ise işini kaybetmekten korkuyordur. Bir araya gelen bu iki insan, birbirlerinin hayatını değiştirecektir.

Film, yapı olarak bir Mithat Bey öyküsü olsa da işin içine kapıcı Ali'nin de girmesiyle öykü hafiften yolunu değiştirir. Ailesini bodrum katındaki kapıcı dairesinin rutubetli ortamından köye gönderen Ali, birdenbire Mithat Bey'in hayattaki uzantısı haline gelir. 

Bir düzene girmek isteyen, unutma sanatını öğrenmek zorundadır.

Mithat Bey için gazeteleri alır, yemeğini getirir; koleksiyonunun eksik parçalarını tamamlar. Bu aşamada Kapıcı Ali dışarıdaki hayatı keşfeder. Mithay Bey, kendi koleksiyonu kadar sınırsızken Ali, kapıcısı olduğu apartman kadar sınırlıdır. Hafıza ve mekân ekseninde bir anlatı kurmayı başaran Esmer, ilk filmiyle yönetmenlik kariyeri için büyük bir çıkış yapar.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları